fbpx

Servis gitare – Umjetnost servisa gitare

Servis gitare - Glazbena Kuća

Uvod

Gitara je instrument koji već vijekovima osvaja srca muzičara i slušatelja. Bilo da su u pitanju akustične, klasične ili električne gitare, svaka gitara je jedinstveno umjetničko djelo. Međutim, kao i sve stvari, gitare nisu imune na trošenje tijekom upotrebe. Tu nastupaju nepriznati heroji glazbenog svijeta – profesionalci za servis gitare.

Neophodnost servisa sitare

Gitare kao i svaki drugi instrument, podložne su različitim trošenjima tokom vremena. Bez obzira je li u pitanju vintage akustična gitara naslijeđena kroz generacije ili moderna električna gitara koja je prošla kroz brojne nastupe, trošenje i oštećenja su neizbježni. Uobičajeni problemi koji zahijtevaju pažnju profesionalaca za servis gitare uključuju:

 • Zamjenu žica: Žice se troše i redovna zamjena je ključna za očuvanje kvalitete zvuka.
 • Problemi s pragovima: Pragovi mogu postati istrošeni ili neravni, što utiče na svirljivost i intonaciju.
 • Pukotine i strukturalna oštećenja: Promjene temperature i vlage te nepravilno rukovanje s instrumentom mogu dovesti do pukotina na tijelu ili vratu gitare.
 • Problemi sa elektronikom i hardverom: Elektro-akustične i električne gitare mogu imati problema sa pikapima (magnetima), žicama ili drugim elektroničkim komponentama.
 • Podešavanje i prilagođavanje: Redovno podešavanje visine žica, zakrivljenosti vrata i intonacije je ključno za optimalnu svirljivost.

Umjetnost servisa gitare

Servis gitare je i nauka i umjetnost. Zahtjeva duboko razumijevanje konstrukcije instrumenta, materijala i kompleksnosti zvuka koji proizvodi. Iskusni profesionalac za servis gitare, često nazivan lutijer, posjeduje sljedeće osobine:

 • Preciznost i pažnja na detalje: Lutijeri moraju imati oštro oko za detalje i strpljenje da pažljivo rješavaju svaki problem.
 • Zanatstvo: Popravak gitare sličan je obnavljanju vrijednog umjetničkog djela. Vještina koja se koristi za obnavljanje estetike gitare od suštinskog je značaja.
 • Poznavanje materijala: Lutijeri moraju razumjeti različite vrste drveta, metala i plastike koje se koriste u izradi gitara. 
 • Poznavanje akustike: Osnovno razumijevanje kako gitarska akustika funkcionira ključno je za osiguravanje da instrument proizvodi svoj prepoznatljiv zvuk.
 • Strast prema glazbi: Mnogi lutijeri su i sami muzičari, što produbljuje njihovo razumijevanje potreba i očekivanja svirača.

Proces servisa gitare

Servis gitare obično prati sistematičan proces:

 • Procjena: Prvi korak je procjena stanja gitare i specifičnih problema s kojima se suočava. Lutijer će zapaženo stanje komunicirati s vlasnikom instrumenta.
 • Popravak i održavanje: Ovisno o identificiranim problemima, serviser gitare će pristupiti popravcima ili održavanju. To može uključivati zamjenu žica, niveliranje pragova, popravak pukotina, zamjena ili popravak elektroničkih dijelova gitare i druge zadatke.
 • Podešavanje i kalibracija: Lutijer će se pobrinuti da je gitara pravilno podešena s odgovarajućom visinom žica, zakrivljenošću vrata i intonacijom.
 • Estetika: Ako je izgled gitare narušen, lutijer može izvršiti kozmetičke popravke, kao što su premazivanje, poliranje ili zamjena hardvera. 
 • Testiranje i fino podešavanje: Prije nego što se gitara vrati vlasniku, lutijer je pažljivo testira kako bi osigurao da svira lijepo i da zvuči kao nova.

Zaključak

Servis gitare je ključni dio glazbene industrije koji osigurava da voljeni instrumenti očuvaju svoj zvuk i ljepotu tokom godina. Posvećeni lutijeri koji se bave ovom vještinom ne samo da vraćaju život gitarama, već igraju ključnu ulogu u očuvanju glazbe.

Ako posjedujete gitaru, nemojte oklijevati da potražite usluge iskusnih profesionalaca za servis gitare kad god je to potrebno. Time ne samo da čuvate instrument, već i osiguravate da glazba koju ona stvara nastavi inspirirati i osvajati srca publike kroz generacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.