fbpx

Tečaj glazbene teorije

Tečaj glazbene teorije i solfeggio za sve dobne skupine u Glazbenoj Kući

Dobrodošli na tečaj glazbene teorije

Čini li glazbenika uistinu samo njegova vještina izvođenja ili je pak potrebno neko znanje i razumijevanje glazbe?

Što nudi glazbena teorija?

Glazbenikom se obično smatra osoba koja svira pojedini instrument ili pak popularnog pjevača koji umjesto instrumenta koristi glasne žice.

Čini li glazbenika uistinu samo njegova vještina izvođenja ili je pak potrebno neko znanje i razumijevanje glazbe?

Sigurno ste došli u situaciju kad bi vam nešto bilo nejasno, stoga ste si postavili pitanja poput:

 • Što je to glazba? Odakle glazba dolazi? Čemu služi?
 • Koja je razlika između jednog glazbenog žanra i drugog?
 • Što je to harmonija i na koje sve načine ju možemo koristiti?
 • Koja je razlika između dura i mola i zašto postoje?
 • Kako da na najlakši način prebacimo pjesmu iz G u Cis?
 • Kako da skinem pjesmu po sluhu bez da tražim zapisane akorde?
 • Kada je nastala popularna glazba i zašto ona postoji?
 • Što je to terca, seksta itd…?
 • Što je to drugi ili treći glas?

Na sva ta pitanja odgovorit će vam naš tečaj glazbene teorije koji obuhvaća nekoliko segmenata glazbenih predmeta:

 1. Teorija i razumijevanje glazbe
 2. Solfeggio
 3. Harmonija

Tečaj neće obuhvatiti detaljni sadržaj svakog segmenta koji se inače obrađuju u glazbenim školama i akademiji, već će biti obrađeni u sastavu jednog predmeta pod nazivom „Glazbena teorija“ koji obuhvaća onoliko sadržaja koliko je potrebno da svaki polaznik dobije svo znanje koje će primijeniti u svojoj praksi. Također, tečaj nudi i dodatno obrazovanje i pripremu za one koji žele znati više ili se pak pripremaju za srednju glazbenu školu / akademiju.

Teorija i razumijevanje glazbe

Tečaj glazbene teorije i solfeggio za sve dobne skupine u Glazbenoj Kući

Teorija i razumijevanje glazbe nudi prije svega sveopće znanje o glazbi kao takvoj te njenom nastanku i primjeni. Na predavanjima razgovarat će se o raznim glazbenim žanrovima, kompozitorima, glazbenoj industriji i sceni, proučavat će se glazbeni opus te komentirati razlike u djelima i izvedbama.

Teorijski dio ovog segmenta obuhvatit će sljedeće:

 • Notno pismo: Svi će polaznici biti osposobljeni čitati i pisati note
 • Tonalitet: Bit će obrađeno razumijevanje tonaliteta, njegova primjena i razlike
 • Ljestvice: Naučit ćemo koje sve ljestvice postoje te kako ih razlikovati i primijeniti

Solfeggio

Tečaj glazbene teorije i solfeggio za sve dobne skupine u Glazbenoj Kući

Solfeggio je nauk o sluhu, stoga će se za vrijeme posvećeno ovom segmentu trenirati sluh na sljedeći način:

 • Slušanje intervala: Intervali su razmaci između tonova koji nam pomažu kod pjevanja i sviranja na način da kod skidanja pjesme po sluhu nemamo problema s velikim skokovima jer ga prepoznamo po razmaku od prethodnog tona.
 • Slušanje akorada: Akordima se služimo cijelo vrijeme, no ponekad ne znamo koje trebamo odsvirati. Vježbe slušanja akorada dat će nam vještinu prepoznavanja iz same glazbe koju slušamo, bez da tražimo zapise akorada na internetu.
 • Pisanje glazbenih diktata: Predavač svira na klaviru jednostavne melodije koje će kandidati notalno zapisati. Koliko god zvučalo teško i komplicirano ove vježbe su najkorisnije jer se njima stječe vještina skidanja pjesama i njihovih melodija za kratko vremensko razdoblje.

Harmonija

Tečaj glazbene teorije i solfeggio za sve dobne skupine u Glazbenoj Kući

Harmonija je nauk o akordima. Akorde konstantno koristimo kod izvođenja glazbe, bilo na gitari, klaviru ili nekom drugom instrumentu, a služi nam i kod sviranja melodijskih instrumenata te pjevanja kako bismo lakše osjetili u kojoj se sferi kretati („bez falša“). Iz ovog segmenta kandidati će dobiti sljedeće:

 • Vrste akorada: Umjesto da koriste samo ¨prazne˝ akorde C, F ili G dura, kandidati će biti upoznati s puno novih vrsta akorada kojim će obogatiti svoju izvedbu nekog glazbenog djela ili pjesme.
 • Funkcije akorada u tonalitetu: Svaki akord ima svoje mjesto u tonalitetu. Svima je sigurno poznato da u pjesmi C dura najčešće koristimo još akord F i G dura, zar ne? Pitate li se zašto je to tako? Segment harmonije odgovorit će na to pitanje i omogućit će lakše snalaženje kod sviranja pjesama s kompliciranim harmama te lakše prebacivanje iz jednog tonaliteta u drugi.
 • Prvi, drugi, treći glas..: Često se traži od člana nekog benda da pjeva drugi ili treći glas, a vi niste sigurni je li terca ˝gornja˝ ili ˝donja˝? Nekome to nije problem čuti i otpjevati, dok je nekome to poput „kvantne fizike“. Harmonija će pomoći shvatiti što je zapravo taj drugi, odnosno treći glas.

Odvijanje nastave

Eric Clapton Vinyl zidni sat

Tečaj glazbene teorije traje dva semestra po pet mjeseci. Nekoliko je vrsta tečaja:

 • Grupna nastava uživo održava se jednom tjedno po 90 minuta u prostorima Glazbene Kuće. Grupe su sastavljene po dobi kandidata te je maksimalno osam polaznika u svakoj grupi.
 • Individualna nastava uživo dogovara se pojedinačno s kandidatom te se nastava održava također jednom tjedno po 60 minuta u prostorima Glazbene Kuće.
 • Individualna nastava online održava se putem videopoziva s kandidatom u određeno dogovoreno vrijeme, jednom tjedno po 60 minuta.
 • Online nastava u paketnom obliku vrsta je online nastave kojom kandidat prilikom kupnje tečaja dobije predavanja snimljena u obliku video zapisa. Moguće je kupiti mjesečni, semestralni ili godišnji paket. *

NAPOMENA: uz kupnju bilo koje vrste tečaja koje nudi Glazbena Kuća (instrument / teorija) ostvarujete popust na Online nastavu u paketnom obliku u iznosu od 50%. Time polaznici tečaja glazbene teorije imaju priliku u svom slobodnom vremenu nadoknaditi propuštene satove.*

*Paketni oblik glazbene teorije je u izradi te ćemo Vas pravovremeno obavijeistiti kada tečaj bude spreman!

Instukcije

 • Individualne instrukcije uživo / online odvijaju se za sve koje se bave glazbom ili pohađaju glazbenu školu, a trebaju pomoć za neki od predmeta ili gradiva glazbene teorije. Instrukcije se NE odvijaju po programu tečaja glazbene teorije, već po potrebama polaznika.

Prijavit se mogu svi, bez obzira na životnu dob i razinu glazbenog znanja, a upisi su svakodnevni.

Polaznicima upisom na tečaj glazbene teorije nudimo:

Cijena tečaja glazbene teorije – grupna nastava uživo ili online

Održava se jednom tjedno po 90 minuta u prostorima Glazbene Kuće ili online. Grupe su sastavljene po dobi kandidata te je maksimalno osam polaznika u svakoj grupi.

Cijene tečaja glazbene teorije – individualna nastava

Dogovara se pojedinačno s kandidatom te se nastava održava također jednom tjedno po 60 minuta u prostorima Glazbene Kuće ili online putem video poziva.

Individualno mjesečno
120,00€‎
Za popust potrebno upisati polugodišnji ili godišnji aranžman
Provodi se užilo ili online
4 x 60 min
Individualan pristup
Upisati se možete već sada!
Prijavi se
Individualno polugodišnje
456,00€‎
Štedite 5% u odnosu na mjesečnu cijenu
Provodi se užilo ili online
16 x 60 min
Individualan pristup
Upisati se možete već sada!
Prijavi se
Individualno godišnje
864,00€‎
Štedite 10% u odnosu na mjesečnu cijenu
Provodi se užilo ili online
32 x 60 min
Individualan pristup
Upisati se možete već sada!
Prijavi se

Mogućnost plaćanja na rate!

Kako do nas?Karta

Glazbena Kuća nalazi se u sklopu Zagrebačkog Velesajma u centru Novog Zagreba na adresi Avenija Dubrovnik 15 kao samostojeći objekt na sjevernoj strani paviljona broj 6. Parking je osiguran od strane Grada u sklopu 2. zone parkirne naplate s vanjske strane Zagrebačkog Velesajma dok se unutar Velesajma parking naplaćuje 5 kn po satu (zadržavanja vozilom do 20 min je besplatno). Parkirnu kartu možete platiti SMS-om prema uputama na karti. Oni koji dolaze javnim prijevozom autobusna i tramvajska stanica je svega dvije minute hoda od Glazbene Kuće. Klimatizacija i centralno grijanje uvijek održavaju ugodnu radnu temperaturu prostora.

Avenija Dubrovnik 15
10020 Zagreb, Hrvatska

2 thoughts on “Tečaj glazbene teorije

 1. Karlo Mihovilovic says:

  Poštovani,
  upisao bih tečaj teorije glazbe (individulano-polugodišnje) online nastava. Zanima me u kojim terminima se izvodi nastava?

  S poštovanjem,

  Karlo Mihovilović

  • Ivana Mišetić says:

   Pozdrav Karlo,

   Termine dogovarate sa nastavnikom, prema dostupnosti obojice. Dakle nakon uplate spajamo vas i dogovarate termine kako vam obojici odgovara. Pozdrav, Ivana, GK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.