fbpx

Tečaj za udaraljke s Nikolom Švendom

Jella Jelena Vanjek, StereoNukleoza, Pepel Puh @ Klub Metropolis
06.10.2017.
Restauriranje bubnjeva
Restauriranje bubnjeva
27.10.2017.
Tečaj udaraljki i razvijanja osjećaja za ritam

Tečaj udaraljki i razvijanja osjećaja za ritam

Oduvijek je postojala fascinacija zvukom, te se čovjek kroz manipulaciju zvukom dovodio u različita stanja svijesti.

Bubanj kao jedan od prvih instrumenata koji je potaknuo čovjekovu maštu i izražavanje, instrument je koji svojom jednostavnošću i konkretnošću djeluje na svim razinama čovjekovog bića – tjelesnoj, mentalnoj i duhovnoj.

Ritam je nešto što je čovjeku prirodno, te su se različite tradicije kroz manipulaciju zvukom i ritmičkim strukturama dovodile u različita stanja svijesti. Kroz poticanje i razvijanje osjećaja za unutarnji ritam upoznat ćemo se s različitim varijacijama ritmičkih instrumenata kroz bubnjarske krugove.

Bubnjarski krugovi predstavljaju mjesto dijaloga te međusobnog uvažavanja i slušanja
 • Važno su terapijsko sredstvo u prevenciji rizičnih ponašanja i otpuštanju stresa
 • Alat za motoričke-kognitivne vježbe i sinkronizaciju desne i lijeve moždane polutke
 • Odlični za vježbe pažnje i fokusa, učenje aktivnog slušanja te reproduciranja i kreiranja
 • Jačaju koheziju grupe i međusobni dijalog
 • Podobni za sve generacije i tipove karaktera
 • Omogućuju lakše izražavanje jačajući time socijalnu inteligenciju individue
 • Stvaraju jedinstveno muzičko djelo koje je zbroj osobnosti svih prisutnih
 • Brojni pozitivni učinci na cjelokupno zdravlje čovjeka

Igrajući se sa zvukom stvorit ćemo jedinstveno polje ritma, a kakav je osjećaj biti dio kruga - saznajte na radionici.

Kroz set od 4 radionice mjesečno (1h po radionici) fokusirat ćemo se na orijentalne, afričke, romske i balkanske ritmove kroz učenje tehnika na različitim tipovima udaraljki (darbuka, djembe, tapan, šuškalice, tehnike sviranja palicama – bubnjarski set, frame drum itd.). Predznanje nije potrebno, a kroz radionice polaznici će dobiti uvid u bogatu glazbeno-ritmičku tradiciju naših prostora i različitih svjetskih tradicija. Gostovanjem muzičara i pjevača na radionicama polaznici će razviti osjećaj za slušanje, muziciranje s drugima i kreiranje vlastitih ritmičkih uzoraka.

Polaznici će također imati prilike improvizirati i zajednički nastupati.

Vlastiti instrument je dobrodošao, a radionica je namijenjena za sve dobne skupine i ograničena na 8 polaznika po grupi.

Ovisno o interesu polaznika moguće je modificirati sadržaj i termine. Radionice razvijanja osjećaja za ritam održavati će se subotom, a nakon prijave ćemo definirati termine. Također ako bude mjesta moguće je polaziti više grupa za cijenu mjesečne članarine.

Specijalizirani tečajevi za darbuku i frame drum

Bogatstvo zvukova koje nude darbuka i frame drum su nepregledni pa ćemo kroz balkanske, orijentalne, indijske i romske ritmove probati što više zaroniti u taj svijet i upoznati to bogatstvo.

Osim općenitog razvijanja osjećaja za ritam i sviranja sa drugim ljudima, naglasak ovog tečaja je na upoznavanju specifičnog „jezika“ darbuke i frame druma.

Kroz učenje i usavršavanje osnovnih tonova upoznati ćemo različite tehnike sviranja, a posebice ćemo se fokusirati na tehniku poznatu kao „split fingers“. Također postoje razni načini sviranja frame drum-a koje ćemo upoznati.

Bogatstvo zvukova koje nude darbuka i frame drum su nepregledni pa ćemo kroz balkanske, orijentalne, indijske i romske ritmove probati što više zaroniti u taj svijet i upoznati to bogatstvo.

Na tečaju ćemo osim tehnike i koordinacije razvijati kreativnost i muzikalnost kroz stvaranje vlastitih ritmičkih uzoraka, improvizaciju i vježbanje sa melodijskim instrumentima.

Tečaj darbuke i framedruma održavat će se 1 puta tjedno u trajanju od 90 min (dva školska sata)

Video materijali osigurani u slučaju izostanka s tečaja

Biografija instruktora

Nikola Švenda rođen 21.12.1988. u Čakovcu, magistar sociologije i filozofije, dugogodišnje iskustvo sviranja i ljubav prema glazbi s naglaskom na svijet bubnjeva i udaraljki. Već duže vrijeme voditelj radionica afričkih i arapskih bubnjeva, balkanskih i romskih stilova sviranja sa različitim dobnim skupinama i profilima ljudi. Sviračko iskuststvo stekao je kroz brojne nastupe i različite sastave, performanse, bendove, gostovanja i putovanja: Mokre Gljive i Balade Petrice Kerempuha (preko 70-ak izvođenja, zbor XOP, Kamene Babe, Zagušljivi dim, Trio Zorja, Lolacoaster, glazba za dječje emisije/predstave, različiti bubnjarski sastavi, iskustvo uličnog sviranja, glazbene pratnje za capoeiru, zvukoterapije ...

Prijavi se jer grupe se jako brzo popune!

Mjesečno

390kn

 • Niste sigurni je li tečaj za Vas?
 • ili za Vaše dijete?
 • isprobajte mjesec dana!

Polugodišnje

1482kn

 • Štedite 5%
 • Niste sigurni možete li cijelu godinu?
 • ili vaše dijete?

Individualno mjesečno

550kn

 • 1 na 1 pristup
 • Želite se fokusirati na određeno područje?
 • Niste za grupnu nastavu?

Gdje smo?

Glazbena Kuća

 

6 Comments

 1. Ana Hermanovic napisao:

  Postovani? Imate li radionice bubnjeva ili udaraljki za djecu od 3 godine? Nasi blizanci trogodisnjaci su zaljubljeni u sve vrste bubnjeva pa zanima imate li neke radionice za tako malu djecu? S koliko godina se preporuca poceti ucenje bubnjeva? Hvala i lijep pozdrav

  • Daniel Badanjak napisao:

   Draga Ana, nismo jos zamislili radionicu za tako male polaznike ali zasigurno hoćemo kada bude dovoljno zainteresiranih. Za učenje bubnjeva nikad nije prerano jer pomažu razvoju koordinacije i sinkroniziranom radu lijeve i desne polutke mozga, a istovremeno su najprirodniji i najlakši za početi! Svakako se prijavite na naš newsletter u podnožju stranice kako bi pravovremeno bili informirani o radionicama i sličnim programima. Hvala i srdačan pozdrav iz Glazbene Kuće! 🙂

 2. Martin napisao:

  Postovani, volio bih doci na ogledni sat.

 3. Nina napisao:

  Poštovani,kao osoba koja nosi slušni aparat,zanima me da li ja mogu biti polaznik tečaja,lp i unaprijed zahvaljujem na informacijama

  • Daniel Badanjak napisao:

   Draga Nina, slušni aparat ne predstavlja apsolutno nikakvu prepreku u glazbi općenito a kamoli u bavljenju istom te nam je jako drago što se interesirate započeti s našim tečajem udaraljki! Kao što vidimo situacija nam je trenutno takva da ne možemo raditi tečajeve u našim učionama tako da nam preostaje online varijanta s profesorom ukoliko ste zainteresirani? Bar dok se situacija s Korona virusom ne smiri. Jeste li zainteresirani za online pristup? Srdačan pozdrav 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Postani član!